- 1. Tauge secukupnya, rebus hingga matang
- 2. Sedikit daun sup atau di Indonesia Daun Seledri hiris nipis
- 3. Sedikit daun bawang - hiris nipis
- 4. Bawang goreng
- 5. 4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
- 6. 5 biji Cili / cabai hijau - dihiris nipis
- 7. Limau/jeruk nipis bisa juga limau kasturi - di belah dua
- 8. Telur direbus - belah dua
- 1. Sedikit minyak untuk menumis
- 2. 4 sudu /camca cili/cabai kering yang di kisar
- 3. 3 biji bawang merah - kisar
- 4. 3 sudu lengkuas yang di kisar
- 5. 4 batang serai dikisar halus
- 6. 2 biji bawang putih - kisar
- 7. 100gram udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
- 8. 300gram udang hidup - direbus dan kisar halus
- 9. 1kg ubi keledek/ketela merah - direbus dan blender halus
- 10. 3 sudu gula atau secukup rasa
- 11. garam secukup rasa
- 12. Sedikit ajinomoto
- 13. 4 sudu sos tomato
- 14. Air secukupnya
- 1. Tumiskan bawang merah, bawang putih,lengkuas,serai,cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.
- 2. Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.
- 3. Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya.masukkan garam,gula,aji,sos tomato.
- 4. Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.
ccara membuat:
Tidak ada komentar:
Posting Komentar